Yapması kolay, tadı nefis ve kıyır kıyır ama çok kalorili doğal olarak. Ayrıca tarifin sonunda 2 dip notum var naçizane.
225 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı (250 ml.lik bardakla) esmer şeker
1 yumurta
1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı vanilya özütü veya esansı
1 çay kaşığı karbonat
Yaklaşık 2 su bardağı (500 ml.) un
150 gr. bitter çikolata (doğranmış) veya damla çikolata
Yaklaşık 1 su bardağı sürülebilir çikolata (sarelle,
fiskobirlik, çokokrem vs.)
Çikolataları ufak ufak doğradım. Biz de iki farklı
çikolatalı krema vardı. İkisini biraz mikrodalgada ısıtıp karıştırdım ve
beklemeye aldım. Kelepçeli bir kalıbı tereyağ ile yağlayıp hazırladım.
İyice yumuşamış tereyağını esmer şekerle, spatula yardımıyla
eze eze karıştırdım. İçine yumurtayı ekledim ve iyice cıvımış karışımı telle
çırptım. Vanilya ve karbonatı ekledim, karıştırdım ve unu ilave etmeye
başladım. Azar azar ekledim ki sert bir hamur olmasın. Ele yapışan, cıvık
sayılabilecek bir hamur olacak. Ben çok fazla elimle yoğurmadım en son spatula
ile karıştırdım ve daha fazla un eklemedim. Bir avuç çikolatayı ayırarak geri
kalanını hamura ekledim ve karıştırdım. Hamurun yarısından fazlasını kelepçeli
kalıbın dibine yaydım ve kenarlara doğru yükselttim azıcık. Orta kısma
sürülebilir çikolatayı koydum ve kenarlara doğru yaydım ama çok dibine kadar
götürmedim. Geri kalan hamuru parça parça koparıp üstüne yaydım. Ayırdığım
çikolata parçalarını üstüne serpiştirdim. Çok yumuşamış olduğu için 10 dakika
buzdolabında beklettim. Bu arda fırını 175°C de fanlı ayarda ısıttım. Yaklaşık
40 dakika pişirdim.
Not 1: Üstü kızarmadı diye 40 dakika pişirince içi akışkan
değil koyu oldu.
Not 2: Kolay kesilmesi açısından kalıbın altına yağlı kağıt
koymamıştım bu yüzden pişerken fırına yağ damladı. Ya yağlı kağıt konulabilir
ya da bıçak kullanabileceğiniz kelepçesiz bir kalıpta pişirebilirsiniz.