Öncelikle buradan bütün börek ve baklava yufkası açan amatör ve profesyonel ustalara selam gönderiyorum :) Şimdiye kadar iki defa açma börek yaptım ve bu, ikinci ve sonuncusu :) Evdekilere dedim ki 'size çok güzel bir el açması börek yapacağım' dersem sakın izin vermeyin. Amanınnn bu, hiç şeker hamuru açmaya benzemeyen, kadim bir teknik :) olan yufka açma işlemi beni resmen yıldırdı. Sıkıldım, yoruldum, bezdim ama sonuna kadar da açtım büyük bir istikrarla. Ama oldu ama olmadı, ne yapalım, olduğu kadar. Gerçi tadı harika oldu ama bu beni bir daha kandıramaz. Evdekilerin ve dahi benim, el açması börek deneyimimiz buraya kadar maalesef :)
(Bu arada hamurun tarifi İlknur Çokyaman'a ait)
Ölçüler 250 ml.lik su bardağı iledir.
Hamur için:
½ su bardağı su
½ su bardağı süt
½ su bardağı yoğurt
½ su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Aralara sürmek için:
100-150 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Üstü için:
yumurta sarısı
İç harcı için:
Haşlanmış patates
1 büyük soğan
1 tatlı kaşığı salça
Tuz ve istediğiniz baharatlar
Veya
250 gr. kıyma
1 büyük soğan
Tuz
Sıvı malzemeleri karıştırma kabında karıştırdım. Unu azar
azar eklerken tuz ve kabartma tozunu da ilave ettim. Ele yapışmayan bir hamur
elde edene kadar un ekledim. Hamur ilkten ele yapışıyor gibi olsa da, ellerinizi yıkayıp hamuru elleyince yapışmıyorsa un eklememek lazım. Hamur sert olunca
kıyır kıyır olmuyor börek. Hamurun üstünü elimle hafif yağlayıp kaba koydum ve
streçleyip ben iç harcını hazırlayana dek beklettim.
Patatesli iç harç için:
Soğanı kavurup, haşlanmış patatesleri tavaya ekleyip, biraz da tuz katıp karıştırdık. En son 1 dolu tatlı kaşığı salça da ekleyip biraz kavurduk ve soğuttuk.
İç harcı hazır olunca, (biz patatesli ve kıymalı olarak iki çeşit yaptık.) hamuru 8 eşit parçaya böldüm ve herbirini açabildiğim kadar ince açtım. Sıvı yağ ve erimiş tereyağı karışımını bir fırça ile açtığım hamurların üstüne sürdüm. Bazı yufkaları bıçakla 4e böldükten sonra her birine iç harç koyup rulo şeklinde sardım ve gül şeklini verdim. Bazılarını ise, yorulduğum için 😊, yufkanın bir kenarına malzemeyi koyarak rulo yapıp büyük büyük gül börekleri yaptım 😊 Hepsini yağlı kağıt serili tepsiye dizip üstlerine yumurta sarısı sürdük. Sıcak fırında 180°C de üstleri nar gibi kızarana dek pişirdik.
Deneyin, pişman olmayacaksınız, harika bir lezzet. İlknur Hanım ıspanaklı yapmıştı. Harika görünüyordu. Biz patates ve kıymalı olarak 2 çeşit yaptık. Ama her türlüsü güzel olur bu böreğin.
(Ben böreği kaparken :)