Aromasını en sevdiğim yeşilliklerdendir fesleğen. O yüzden de, fesleğen pesto sosu çok severim. Yapması kolay, lezzeti bol harika bir tat.
2 demet fesleğen
2 avuç tuzsuz yer fıstığı (tabi ki dolmalık fıstık orijinali
ama ben yer fıstığı kullandım)
2 diş sarımsak
Yaklaşık 50-60 gr. sert eski kaşar veya parmesan peyniri
(rendelenmiş ya da küçük parçalar halinde)
Tuz (yarım çay kaşığı kadar, peynirin tuzuna göre
ayarlanmalı)
Zeytinyağı (epey bir zeytinyağı kaldırıyor, yaklaşık yarım
çay bardağı kadar)
-Biz iki çeşit yaptık. Birincisinde dolmalık fıstık yani çam
fıstığı kullandık, diğerlerinde yer fıstığı kullandık. Dolmalık fıstık
kullandığımızda, fıstığın paket içeriği çok azdı belki ondandır, (açıkçası 2 paket almaya
gönlüm razı gelmedi) tadında bir fark olmadı. Ama yer fıstığı pestonun tadını
daha yukarı taşıdı bence. Esasında cevizle denemek isterdim ama bizim küçük bey
ceviz yiyemiyor ama cevizle de çok güzel olur bence.
-Her iki türlüsünde de eski kaşar kullandık.
-Bir defasında 3 diş sarımsak koyduk ki bu bana biraz fazla
geldi, çok keskin oldu bence. Daha sonra yaptıklarımızda, birinde bir diş
sarımsak ekledik ki o da az geldi. Bana göre 2 demet için 2 diş sarımsak karar
oldu.
-Fesleğenleri yıkadıktan sonra muhakkak kurulamak gerekiyor
ki kararma yapmasın.
Daha önce yaptıklarımda fesleğen, zeytinyağı, sarımsak ve
fıstıkları beraber rondodan geçirmiştim. En son yaptığımızda ki bence en
başarılı olan oydu, önce fıstıkları rondoda çektim. Fıstıklar incelip,
hafif yağlarını salmaya başladıklarında fesleğenleri azar azar koyarak çektim.
Bu arada biraz zeytinyağı, tuz ve sarımsağı da ekledim. Fesleğenlerin hepsini
rondodan geçirdikten sonra peyniri ekleyip biraz daha çektim ve arada
zeytinyağı ekledim. Tadına bakarak tuzunu ve diğerlerinin oranlarını ayarladım.
Bu arada kıvam çok kuru olursa zeytinyağı eklemekten çekinmeyin. Vee nefis ev
yapımı, tertemiz pesto sosu hazırlamak bu kadar kolay işte.