18 Şubat 2011 Cuma

Limonlu cheesecake (peykek)


Daha önce yayınladığım ama tarifini zaman içinde yazmayı unuttuğum bir cheesecake. Tadı harika. Benim gibi eskiden cheesecake sevmeyenler bile rahatlıkla yiyebilir bence. Limonun aroması hem peynir hem de yumurta kokusunu ve tadını bastırıyor çünkü.
Tabanı için :

2 su bardağı ince öğütülmüş eti burçak bisküvi
125 gr. eritilmiş tereyağ

Üst kısmı için :

400 gr. labne peynir(oda sıcaklığında)
2 yemek kaşığı krem peynir
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 limonun kabuğunun rendesi (ince rendelenmiş)

Kelepçeli kalıbın dışını, yarısına gelecek şekilde alüminyum folyo ile kaplayın. Eritilmiş yağ ve bisküviyi karıştırıp, yağlanmış kelepçeli kalıba boşaltın. Kenarlarından 2 cm. yükseklik bırakarak iyice bastırın. Buzdolabına koyun. Bisküvili karışım buzdolabında donarken peynirli kısmı hazırlayın.
Oda sıcaklığındaki labneyi mikserin düşük hızında yaklaşık 1 dakika çırpın. Şekeri yavaş yavaş ekleyerek 1-2 dakika boyunca krema kıvamına gelene kadar çırpın. Arada yanlardaki kremayı kaşıkla sıyırın. Birinci yumurtayı kırın ve düşük hızda çırpın. Güzelce karışınca 2.ye ve 3.ye de aynı işlemi yapın. Limon kabuğu rendesini ekleyin ve hafifçe çırpın. Karışım iyi karışmış olacak ama çok çırpılmayacak. Hava kabarcıkları olmayacak (çatlamaması için). Peynirli karışımı bisküvili karışımın üstüne döküp hafifçe sallayın ki hava kabarcıkları yok olsun. Kalıbı, içinde sıcak su olan geniş bir tepsiye koyun. Önceden ısıtılmış fırında 165°C de yaklaşık 45 dakika pişirin. Çıktığında orta kısım hala cıvık olacak, soğudukça sertleşecek. Bıçakla kenarlarını ayırın ve yarım saat kadar dışarıda soğutun. Sonra buzdolabına kaldırın ve en az 4 saat buzdolabında bekletin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...