Çıtır çıtır, el açması börek kıvamında nefis bir börek. Üstelik kabarıklığı bozulmadan derin dondurucuda saklanabiliyor. Biz yapıp pişirdik ve misafirlerimizin geleceği güne kadar
derin dondurucuda beklettik. Sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizip ısıttık.
İç malzemesi için:
500 gr. kıyma
2 orta boy havuç
4 tane soğan
2 tane yeşil biber
Maydanoz (1 kase, doğranmış)
Ceviz (yaklaşık bir
çay bardağı)
5 tane yufka
Sosu için:
1 su bardağı sıvı yağ
2 tepeleme yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sirke
Üstü için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı yağ
Susam veya çörek otu
Soğanları küp küp doğrayıp sıvı yağda kavurun. Kıymayı
ekleyip kavurun. Biberleride ekleyin kavurmaya devam edin. Kavurma işlemi
bittiğinde rendelenmiş havuçları ilave ederek yumuşamalarını sağlayın. Tuz ekleyin. Ocağın altını kapadıktan sonra
kıyılmış maydanozları ve cevizleri de ekleyerek karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Büyük bir kasede bütün sos malzemelerini tel çırpıcı ile
karıştırın.
Bir yufkayı tezgaha açın. Üzerine fırça ile sos sürün.
Yufkanın bir kenarını ortaya gelecek şekilde katlayın. Daha sonra bunun karşı
tarafını da ortaya katlayın. Bunların üstüne sos sürün. Daha sonra diğer
karşılıklı kenarları da katlayın ve sos sürün. Böylece bir kare elde etmiş
oluyoruz. Bu karenin dört bir köşesine birer dolu kaşık iç harçtan koyun. Pizza
kesici rulet veya bir bıçak ile yufkayı ortadan keserek 2 parçaya, sonra onları da keserek 4 parçaya bölün. Yani her
bir köşede birer kaşık harç olacak. Sonra bu karelerin köşelerini ortada
birleştirerek bohça şekline getirin ve ters çevirerek yağlı kağıt serili
tepsiye dizin.
Üstüne hazırladığınız yumurta sarılı karışımı fırça ile
sürün. Susam yada çörek otu serpip önceden ısıttığınız fırında 180°C de üstü
kızarana dek pişirin.