İçinde hiçbir katkı maddesi olmayan, şekersiz, tatlandırıcısız ev yapımı tertemizbir fıstık ezmesine ne dersiniz. Sadece tuzsuz yer fıstığı ve bir mutfak robotu ile bunu yapabilirsiniz. Hem mis gibi, hem basit, hem sağlıklı.
Daha önce yaptığım fıstık ezmesi tarifi de burada.
İstediğiniz miktarda kabuğu soyulmuş tuzsuz yer fıstığı
Fıstıkları soyup rondonun içine, rondonun bıçaklarını biraz
geçecek şekilde koyun. Önce kısa kısa basarak çalıştırıp parçalanmalarını
sağlayın. Yavaş yavaş ufalanmaya başladıklarında uzun aralıklarla döndürmeye
devam edin. Arada makineyi durdurup hem kenarlarındaki fıstıkları aşağı doğru sıyırın,
hem de makineyi dinlendirin. Çünkü işlem yaklaşık 15 dakika kadar
sürüyor.
Fıstıkların yağı çıkmaya başlayınca ezme kıvamına geliyor
fıstıklar. Rondoyu çalıştırmayı devam ettirdikçe kıvamı gittikçe
pürüzsüzleşiyor. Hem de daha sıvı hale geliyor. Yapmanız gereken tek şey
sabretmek. Rondonun haznesi küçükse miktarlarda az oluyor tabiki. O yüzden
birkaç defa aynı işlemi tekrarlamanız gerekiyor. Ama inanın sonunda tertemiz,
mis gibi, içinde hiçbir katkı maddesi olmayan ev yapımı bir minnoşunuz oluyor.
Gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz, bal ya da reçelle tatlandırabileceğiniz
nefis bir kahvaltılık. Ayrıca kurabiye,
pastalarınıza tat verecek nefis bir malzeme. %100 doğal ve sağlıklı.
Afiyet
olsun şimdiden.