Karamel ve fındığın nefis birlikteliği :)
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
2/3 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
½ su bardağı kırılmış fındık
Aldığı kadar un
Üstü için: Karamel
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı kaynar su
Suyu kaynatıp hazırlayın. Şekeri küçük bir teflon tavaya
koyun, ocağı yakın. Şeker eriyip renk değiştirmeye başlayacaktır. Yanlardan
eridikçe sulanacak ve karamelleşecektir. Ben hafifçe tavayı sallayıp beyaz
kısımları da eritiyorum. Bu esnada hiç kaşık kullanmıyorum. Hepsinin rengi
değişip güzel bir yanık kokusu geldiğinde (çok tutmayın, yanıp acı bir tat
alıyor) kaynar suyu ekleyin. Dikkat edin çok fışkırıyor. Ocağı kısığa alın ve
katılaşan şeker bölümleri biraz eriyinceye kadar karıştırın. Ocağı kapatıp
soğumaya bırakın.
Şeker ve yumurtaları çırpın. Yağ ve sütü ekleyin çırpın.
Kabartma tozu,vanilya ve azar azar un ekleyerek boza kıvamından biraz daha koyu
bir karışım elde edin. En son fındığı ekleyin çok az karıştırdıktan sonra
yağlanmış kalıba dökün. 180°C fırında kürdan temiz çıkana kadar
pişirin. Fırından çıkınca karameli üstüne kaşıkla dökün.