Çocukluğumdan kalan nefis bir lezzet. Annem yapardı bu güzel yahniyi, ben de bayıla bayıla yerdim. Değişik ve çok leziz bir yemek. Osmanlı mutfağında çok sık kullanılan kuru kayısı, bu yemeğe inanılmaz bir koku ve tat veriyor. Ama kuru kayısı, tam kurutulmuş olan cinsinden olacak. Aşağıdaki resimdekilerden.
½ kg. kuzu kuşbaşı
1 torba arpacık soğanı (yaklaşık 25-30 tane)ekletin ve
yıkayın
1 avuç dolusu kuru kayısı
Sıvıyağ
Kuru kayısıları biraz suda bekletin ve yıkayın. Arpacık
soğanları ayıklayın, sıvıyağda kavurun. Etleri de koyun ve biraz soteleyip
tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte suyunu salıp, sonra da çekene
kadar pişirin. Suyunu çekince kayısıları ve biraz daha su ve tuz ekleyin. Yine
kısık ateşte suyu biraz azalana kadar pişirin.
-Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar.
-Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
-Kan yapımını artırarak,kansızlığa engel olur.
-Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar.
-Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
-Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır.
-Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
-Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar.
-Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar. Klinik ölümündeki reanimasyon çalışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili olur.
-Kayısının potasyumca zengin,sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır.
Kayısı, kuru yada taze yenebileceği gibi reçeli ve kompostosuda yapılabilir.
Kayısının yemeklerden sonra yenmesi ise hazmı kolaylaştırır.
Bunların dışında Kayısı cilt bakımında da maske olarak kullanılır ve Kayısı çekirdeği yağ elde etmek için kullanılır.