4 Kasım 2008 Salı

Çikolatalı cheesecake

Bu ilk cheesecake denemem. Oldukça başarılı oldu. Ama bir daha ki sefere daha az tutacağım fırında. Yapılışı oldukça kolay bir tarif. Çok fazla malzemesi yok. O yüzden rahat yapılabiliyor ve akılda kalıcı bir tarif.
Şimdiden kolay gelsin. Bence deneyin çünkü yiyenler çok beğendi.




Tarif, Anne Willan'ın ''Çikolatalı tatlılar ve pastalar'' adlı o güzel kitabından...

Malzemeler şöyle :

Taban için :
150 gr. (1 paket) kepekli tatlı bisküvi (ben eti burçak kullandım)
75 gr tereyağ (4 yemek kaşığı)
kalıbı yağlamak için eritilmiş tereyağ

Peynirli dolgu için :
150 gr. bitter çikolata(benmari usulü eritilmiş)
500 gr. krem peynir (oda sıcaklığında)
150 gr. toz şeker (2,5 kahve fincanı)
5 ml (1 tatlı kaşığı) vanilya esansı
2 yumurta (oda sıcaklığında)

20 cm.lik kelepçeli kalıbın her yerini eritilmiş tereyağ ile bolca yağlayın ve buzdolabına koyup soğutun. Bisküvileri mutfak robotunda incecik olana dek çekin ve büyükçe bir kaseye alıp üstüne eritilmiş (75 gr) tereyağını dökün. Tahta bir kaşıkla bisküviler yağı iyice emene kadar karıştırın. Buzdolabından kalıbı alın ve bisküvili karışımı kalıba dökün. Karışımı iyice bastırarak düzeltin ve tekrardan buzdolabına koyun ve en az yarım saat buzdolabında bekletin. (yağ iyice donana kadar) Kalıbı çıkarmaya yakın krem peyniri mikserde iyice çırpın. Vaniya esansı ve şekeri de ekleyip pürüzsüz bir hal alana kadar çırpmaya devam edin. Yumurtaların önce birini ekleyip çırpın. İyice karıştıktan sonra ikincisini de ekleyip tekrar çırpın. Bu karışımın yarısından biraz fazlasını bisküvili tabanın üstüne dökün. Geri kalanının içine eritilmiş çikolatayı da karıştırıp tekrar çırpın. Çikolatalı karışımı, beyaz olan karışımı tamamen örtmeyecek şekilde, kenarlara doğru dökün. İsterseniz bir kürdan yada bıçak ucuyla şekil verebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış fırında 175 C de 50-60 dakika pişirin. (benim fırınım mini fırın olduğu için bu süre bana uzun geldi. O yüzden daha az tutmak gerekiyor sanırım o yumuşak dokuyu kaybetmemek için). Kenarları şertleşip ortası yumuşak olacak. O zaman fırını kapatıp fırında soğumaya bırakın ki üstü çatlamasın. Soğuduktan sonra da en az 5-6 saat buzdolabında beklemesi gerekiyor. Bir gece bekletilirse daha da güzel oluyor. Servis yapmadan yarım saat öncesine kadar buzdolabında bekletilebilir. Sonra kalıptan çıkarıp servis etmek kalıyor geriye. Herkese afiyet olsun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...