Türk mutfağından nefis bir tatlı. Yapımı zor değil ama dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Tabi ki biraz okkalı bir tatlı :) ama bence değer. Tarif Arda'nın mutfağı'ndan.
Hamuru için:
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı tahin
170 gr. erimiş tereyağı
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 su bardağı dövülmüş ceviz
Şerbeti için:
4 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı pekmez
Önce şerbeti hazırlayın. Su ve şekeri tencereye koyun ve
şeker eriyene kadar karıştırın. Yaklaşık 10 dakika kaynatın. Daha sonra ocağı
kapatın ve pekmezi ekleyin, pekmez eriyene kadar karıştırın. Hamur hazır
oluncaya kadar oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
Hamuru için, unu karıştırma kabına koyun ve karbonatı ilave
edip çırpma teli yada bir kaşıkla iyice karıştırın. Ayrı bir kapta bütün sıvı
malzemeleri karıştırın. (sıvıyağ, süt, tahin, erimiş tereyağı, yumurta, sirke)
Sıvı malzemeleri kuru malzemelere katın ve spatula ile iyice karıştırın. Son
olarak cevizi ekleyin ve karıştırın. Karışımı büyük bir borcama yayın ve üstünü
düzeltin. Çok kalın bir tabaka olmayacak. Üstüne çatalla desen yapın ve bıçakla
dilimleyin. 200°C de ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra hemen şerbeti üstüne dökün. En az
4-5 saat dinlendirin.