12 Haziran 2015 Cuma

Pay tabanı- Tart tabanı




Araştırmalarım sonucu :) paylarda ve tartlarda kullanılan 2 türlü hamur olduğunu keşfettim :)
Biri soğuk tereyağı ile yapılan ve genellikle paylarda kullanılan taban, diğeri ise oda sıcaklığında ve genellikle yumurta eklenmesiyle yapılan tartlarda kullanılan taban.
Tart ve pay'ın farkı ise: genellikle, tartlarda, tart tabanını pişirdikten sonra hazırlanan kreması konulup, üstüne taze meyve ekleyerek yapılıyor.
Pay yaparken ise: taban hazırlanıp içine meyveler ve varsa kreması konulup hep beraber pişiriliyor. Meyveler taze değil pişmiş oluyor.
Yani ben arıştırınca böyle bir ayırımı fark ettim. Hep merakederdim ama araştırma zahmetine girmemiştim :)
Ama ben bu tabanı hazırladım ve hem tart yaparken hem de pay yaparken kullandım :)
Çünkü bu hamuru hazırlamak hem daha kolay (tereyağını soğuk kullanıyorsunuz ve oda sıcaklığına gelmesini beklemek zorunda değilsiniz) hem de kıyır kıyır ve lezzetli bir hamur. İçinde ise sadece 1 kaşık şeker var. Bu tariften 2 kalıplık hamur çıkıyor. Hamuru hazırlayıp yarısını derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Tarif çok beğendiğim Joy of baking'den.
Çikolatalı tart ve çilekli pay tarifleri ise bir sonraki gönderilerde :)





2,5 cup (350 gr.) un
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 cup soğuk tereyağı (küp küp kesilmiş)
½ su bardağı buzlu su

Tereyağını kullanmadan önce 15 dakika kadar dondurucuda bekletin. Doğrayıcıya unu, tuzu ve şekeri koyup birkaç saniye karıştırın. Daha sonra içine doğranmış soğuk tereyağını katın ve kısa aralıklarla doğrayıcıyı çalıştırın. 15 saniye kadar sürsün bu işlem, daha sonra içine ¼ bardak buzlu su koyun tekrar çalıştırın (bas-bırak, bas-bırak şeklinde) Arada kontrol edin. Parmaklarınızla tuttuğunda birbirine yapışacak. (görüntü kırıntı gibi olmalı) Sonra 1 yemek kaşığı su daha ekleyin ve tekrar makineyi çalıştırın. Görüntüsü hamur gibi olmayacak, ekmek kırıntısına benzeyen yumuşak bir dokusu olmalı.
Bu karışımı tezgaha dökün ve elinizle toparlayın ama  yoğurmayın. Ortada top haline getirdikten sonra ortadan 2’ye ayırın ve her birini elinizle yuvarlayın ve streç filme koyun. Bastırarak düzgün bir daire elde edin. Kaplayıp buzdolabında 1 saat bekletin.

Buzdolabından çıkarıp unlu tezgahta açın. Hem üstünü hem de merdaneyi hafifçe unlayın. Kalıbın büyüklüğünden biraz fazla açın. Merdaneye sararak kalıba yerleştirin. Kenarlarındaki fazlalıları alarak elinizle düzeltin. 15 dakika buzdolabında bekletin. Fırını 205°C de ısıtın. Buzdolabından çıkarıp çatalla hafifçe üstünü delin. 5 dakika 205°C de pişirin. Daha sonra sıcaklığı 180°C ye düşürüp hafif altın rengi alana dek yaklaşık 15-20 dakika pişirin. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...