8 Kasım 2013 Cuma

Nefis sade açma



Şebo'cuğumdan aldığım bir Oktay Usta tarifi. Nefis, pofuduk, muhteşem bir tat. Şebom bize zeytinlisini yapmıştı ve harikaydı. Ben sade yaptım ve de yine harika oldular. İşte Oktay Usta'nın nefis tarifi. Muhakkak deneyin derim ben.




4 su bardağı un
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kuru maya
1 yumurta (beyazı içine, sarısı üstüne)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
125 gr. margarin (yaklaşık)
2 yemek kaşığı sıvıyağ (üstü için)

Unu yoğurma kabına koyun. Ortasını havuz gibi açın. Tuz, şeker ve mayayı  unun üstüne serpin.  Havuzun ortasına yumurta akını, süt, yağ ve suyu koyun.  Ortadan karıştırmaya başlayın. Yanlardaki unu yavaş yavaş alarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. 3-4 dakika yoğurun. Üstünü bir bezle kapatarak  5-10 dakika dinlendirin.

Daha sonra hamuru 16 bezeye ayırın. Her bezeyi yuvarlayın. Masanın üstüne koyun ve üstüne 1 parmak margarin sürerek  elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın. İstediğiniz iç harcı koyun (zeytin çok yakışıyor). Rulo yaparak sarın. İki ucunu tutun ve bir tarafı içeri doğru diğer tarafı dışa doğru bükerek spiral bir hale getirin. Uçlarını birleştirin ve yağlanmış tepsiye dizin.  Ayırdığınız yumurta sarısına 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip karıştırın ve hamurların üstüne sürün. Ilık bir ortamda üstleri kapalı 10 dakika mayalandırın. Fırını 200°C de ısıtın. Isınmış fırında 10-15 dakika, üstleri kızarana dek pişirin. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...