Birkaç zamandır sütümüzü sevgili Aysun Hanımdan alıyoruz. Sağolsunlar eve kadar getiriyorlar. Bir kısmını içmek ve sütlaç gibi tatlılar için ayırıp, geri kalanı ile yoğurt mayalıyoruz. Her hafta, nefis, tertemiz ev yapımı yoğurt yemenin keyfi gerçekten bir başka.
Eğer bizim gibi açık süt ile yoğurt yapacaksanız;
2-2,5 lt sütü 6-7 dakika
kaynatın. Bu arada maya olarak kullanacağınız yoğurdu oda sıcaklığına gelmesi
için dışarda bekletin.
Sonra, kaynattığınız sütü kapaklı cam bir kaba boşaltın (ben
borcama koyuyorum, ama yoksa tencerede de olabilir). Parmak dayanacak kadar
sıcaklığa erişince (ben teyze usulü yapıyorum :) ,
küçük parmağımı hafifçe değdirip 7’ye kadar sayıyorum) oda sıcaklığındaki 1-1,5
yemek kaşığı yoğurdu kenardan usulca sütün içine akıtın. Yavaşça, kaymağını çok
hırpalamadan, kaymağın açıldığı bölge kadar kısımda karıştırın. Kapağını
kapatıp geniş bir örtü ile sarın ve bir kenara kaldırın. 2-3 saat sonra yavaş
yavaş katılaşmaya başlayınca ağzı açık bir şekilde buzdolabına koyun. 3-4 saat sonra kapağını kapatın, eğer kapakla
kabın arasına küçük bir havlu koyarsanız buharlaşan suyun tekrar yoğurdun içine
dökülmesine engel olursunuz. 24 saat yoğurda dokunmayın ki katılaşsın. Kaşıklarsanız
sulanıp kıvamı bozulur. 1 gün sonra
nefis, temiz, ev yapımı ve en önemlisi sizin yaptığınız yoğurt, sofralarınızı
tatlandırmak için hazır. Afiyet bal şeker olsun.