16 Kasım 2011 Çarşamba

Fındıklı baklava


Bayram için bu sefer değişik, hiç yapmadığımız bir şey yapalım dedik. Vehazır baklava yufkasından baklava yapmaya karar verdik. İyi ki öyle demişiz. Yaptığımızın ertesi günü yediğimde biraz kağıt yiyormuşum gibi geldi :)) Hatta şeri’ciğime dedim ki ‘’hiç umduğum gibi olmadı, bir daha yapmam herhalde’’. Ama sonrasında bir güzel oldu anlatamam. Yiyen herkes hazır zannetti. Babam ‘’artık dışarıdan baklava alınmaz siz varken :))’’ dedi. Ayyy biz de havalara girdik baklavacı olduk diye :))




30 yaprak baklava yufkası (500 gr.)
250 gr. tereyağ
200 gr. fındık, ceviz veya Antep fıstığı
Şerbeti :
3,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
4-5 damla limon
(Küçük tepside yaptık, o yüzden yufkaların kenarlarından tepsinin boyutuna göre kestik. Ayrıca şerbeti 2-3 kepçe eksik koyduk. Miktar azaldığı için tereyağını da 220 gr. kadar kullandık)
Önce şerbeti hazırladık. Su ve şekeri kaynattık. Kaynadıktan 1-2 dakika sonra limonu ekledik. 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı söndürdük.
Fırın tepsisini yağlayıp 3 yaprak yufkayı yerleştirdik. Üstüne tereyağ sürüp tekrar 3 yufka koyduk, yağladık. Yani her 3 yaprakta yağ sürdük. 15 yufka olunca fındığın tümünü serptik. 3 yaprak daha kapatıp yağladık. Enson 3 yaprak kalana kadar aynı işlemi uyguladık. En son 3 yufkayı koyunca yağlamadan, baklavayı dilimledik ve yağın geri kalanını üstüne döktük. 180°C de, ısınmış fırında üstleri kızarana kadar pişirdik. Çıkardıktan sonra, ilk sıcaklığı geçince ılık olan şerbeti üstüne döktük.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...