Kıyır kıyır, ağızda dağılan, nefis ve pratik bir poğaça. Hem de katı yağsız.
1 yumurta
1 yumurta akı (sarısı üstüne)
1 paket sıvı krema
1 su bardağından bir parmak az sıvıyağ
2 çay kaşığı (tepeleme) tuz
1 tatlı kaşığı (tepeleme) toz şeker
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için: zeytin ezmesi veya lor peyniri
Üstü için: yumurta sarısı + çok az sıvıyağ ve susam
Yumurtalar ve kremayı iyice karıştırdım. Sıvıyağ, şeker ve
tuzu ekleyip pürüzsüz olana dek karıştırmaya devam ettim. Unu azar azar
ekledim, kabartma tozunu kattım. Hamur elime yapışmayı bıraktığı an un eklemeyi
bıraktım. Yumuşak bir hamur olacak.
Avucumun içine yaklaşık ceviz kadar parçalar alıp elimle bastırdım ama
çok inceltmedim. Ortasına malzemeyi koyup mekik şeklinde katlayıp kenarlarını
elimle bastırdım ve düzelttim. Yağlı kağıt serili tepsiye dizdim ve üstlerine
sıvıyağ ile karıştırdığım yumurtayı sürdüm ve susam serptim. Sıcak fırında 175°C
de altın rengi alana dek güzelce pişirdim.