İpeksi dokusu olan bir lezzet. Sevgili Aslı'nın sitesinde gördüm bu tarifi ve hemen uygulamaya karar verdim. Çok güzel bir tart oldu. İşte tarifi.
Tabanı için:
2 paket eti burçak bisküvi
150 gr. erimiş ve soğumuş tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
½ çay kaşığı tuz
Balkabağı püresi:
500 gr. balkabağı
1 su bardağı toz şeker
¼ çay bardağı su
Kreması:
Balkabağı püresi
1 su bardağı süt
3 yumurta
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil
½ çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı (ufak parçalara bölünmüş) çikolata (ben
bitter koydum)
Önce kabak püresini hazırlayalım. Ben bir gece önceden
hazırladım. Kabakları soyup, küçük küçük doğrayıp tencereye koydum. Şekeri ve
suyu ekleyip kısık ateşte iyice yumuşayana kadar pişirdim. Ben 1 kg. kabaktan
yaptım ve yarısını kavanoza koyup buzdolabına kaldırdım.
Ertesi gün önce tabanını hazırladım. Tereyağı eritip
soğuttum. Rondoda un haline getirdiğim bisküvileri tuz,tarçın ve zencefil ile harmanlayıp en son
tereyağını da ekledim ve karıştırdım. (daha doğrusu yaoğurdum, o yüzden yağ çok
cıvık bir hale geldi, siz sadece kaşıkla karıştırın) Hamuru turta kalıbına
koyup, kenarlara doğru bastırarak düzeltin. Bir bardağın alt kısmıyla daha
rahat sıkıştırabilirsiniz hamuru. 175°C
ısınmış fırında 10-15 dakika sertleşene kadar pişirin (benim tereyağım çok
cıvık olduğu için sertleşmedi).
Bu arada bir yandan çikolatayı benmari usulü eitirken bir
yandan da kremayı hazırladım. Karıştırma kabına balkabağı püresini koydum,
sütü, nişastayı, yumurtaları, tarçın, zencefil, karanfil ve tuzu da ekleyip
mikserle düşük devirde çırptım. Eriyen
çikolatadan 1-2 kaşık ayırıp geri kalanını kremanın içine koyarak homojen bir
görünüm alana kadar yavaş yavaş çırptım. Ayırdığım erimiş çikolatayı bisküvi
tabanın üstüne sürdüm ve kremayı döktüm.
175°C, sıcak fırında yaklaşık 1 saat pişirdim. Aslı’nın dediği gibi, bu süre
sonunda hemen kapağı açmadım. Yaklaşık
10 dakika sonra fırından çıkarttım.