28 Mart 2018 Çarşamba

Kıymalı, çıtır bohça börek





Çıtır çıtır, el açması börek kıvamında nefis bir börek. Üstelik kabarıklığı bozulmadan derin dondurucuda saklanabiliyor. Biz yapıp pişirdik ve misafirlerimizin geleceği güne kadar
derin dondurucuda beklettik. Sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizip ısıttık.


İç malzemesi için:

500 gr. kıyma
2 orta boy havuç
4 tane soğan
2 tane yeşil biber
Maydanoz (1 kase, doğranmış)
Ceviz  (yaklaşık bir çay bardağı)
5 tane yufka

Sosu için:

1 su bardağı sıvı yağ
2 tepeleme yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sirke

Üstü için:

1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı yağ
Susam veya çörek otu

Soğanları küp küp doğrayıp sıvı yağda kavurun. Kıymayı ekleyip kavurun. Biberleride ekleyin kavurmaya devam edin. Kavurma işlemi bittiğinde rendelenmiş havuçları ilave ederek yumuşamalarını sağlayın.  Tuz ekleyin. Ocağın altını kapadıktan sonra kıyılmış maydanozları ve cevizleri de ekleyerek karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Büyük bir kasede bütün sos malzemelerini tel çırpıcı ile karıştırın.
Bir yufkayı tezgaha açın. Üzerine fırça ile sos sürün. Yufkanın bir kenarını ortaya gelecek şekilde katlayın. Daha sonra bunun karşı tarafını da ortaya katlayın. Bunların üstüne sos sürün. Daha sonra diğer karşılıklı kenarları da katlayın ve sos sürün. Böylece bir kare elde etmiş oluyoruz. Bu karenin dört bir köşesine birer dolu kaşık iç harçtan koyun. Pizza kesici rulet veya bir bıçak ile yufkayı ortadan keserek 2 parçaya, sonra onları da keserek 4 parçaya bölün. Yani her bir köşede birer kaşık harç olacak. Sonra bu karelerin köşelerini ortada birleştirerek bohça şekline getirin ve ters çevirerek yağlı kağıt serili tepsiye dizin.

Üstüne hazırladığınız yumurta sarılı karışımı fırça ile sürün. Susam yada çörek otu serpip önceden ısıttığınız fırında 180°C de üstü kızarana dek pişirin.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...