31 Mayıs 2011 Salı

Havuç borani





Çok sık yaptığımız ve çok sevdiğimiz bir salata. Hem hafif, hem sağlıklı.

Havuç
Sıvıyağ
Yoğurt
Sarımsak (isteğe bağlı)
Tuz(istenirse, ben koymadım)


Havuçları rendeleyip sıvıyağda soteledik. Göz kararı yoğurt ve sarımsağı ekleyip iyice karıştırdık

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Keşküllü kurabiye



Kremşantili kurabiyeyi yaptıktan sonra acaba başka neyle bu tarz bir kurabiye yapabilirim dedim ve keşkül paketini gördüm :) Hem leziz, hem kolay, hem de malzemesi çok az.



1 paket keşkül (150gr.)
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
Üstü için pudra şekeri

Keşkül ve sıvıyağı çatalla çırptım. Unu azar azar ekledim. Yumuşak bir hamur oldu. Yağlı kağıt serili tepsiye cevizden biraz küçük parçalar halinde dizdim. 160°C fırında üstleri çatlayana kadar ve hafif rengi dönene kadar pişirdim. İyice soğuyunca pudra şekeri serptim.



26 Mayıs 2011 Perşembe

Krem şantili kurabiye ve mim


Bu kolay ve lezzetleri kurabiyeleri epey önce yapmama rağmen ancak yayınlayabildim. Hem malzemesi az hem lezzetli. Birçok arkadaşımın blogunda gördüm sonra. Ben tarifimi sevgili Zerrin'in sitesinden(hayatın tatları) almıştım.



1 paket krem şanti (2’li paketlerden biri)
1 su bardağı sıvı yağ
Yaklaşık 3 su bardağı un
1 paket vanilya
Üstü için pudra şekeri

Kremşanti ve sıvıyağı mikserde çırptım (çatalla bile çırpılsa olur bence). Unu azar azar ekledim. Yumuşak ama çok toparlanmayan bir hamur oldu. Hatta toplanmayacak zannettim ama bir sorun çıkmadı. Yağlı kağıt serili tepsiye cevizden biraz küçük parçalar halinde dizdim. 170°C fırında üstleri çatlayana kadar ve hafif rengi dönene kadar pişirdim. İyice soğuyunca pudra şekeri serptim.





Veeee tatlı ballı kraliçem (Sevgilerimle) beni mim'lemiş. Kendisine teşekkür ediyorum ve soruları yanıtlıyorum :)



1- Hayalinizdeki meslek nedir ?

Hep araştırmacı ve bilim adamı olmak istemişimdir, okulunu okudum ama mesleğimi yapamadığım için olmadı maalesef :( ve bir de cafe işletmek isterdim. Aslında ikisine de yakınım yani :)

2-Çay mı kahve mi? Sütlü mü sütsüz mü?
Kesinlikle çay. Her halini severim ama klasik tat vazgeçilmezim.


3- En önemli makyaj hileniz ?
Pek makyaj yapmam, yapsam da göz makyajı yaparım bir de parlatıcı.


4- Tam şuan kucağınıza bir cin düşseydi ve 3 dilek hakkınız olduğunu söylese ne dilerdiniz?
Bir sürü dilek hakkım olmasını isterdim :)


5-Kahvaltı,öğle yemeği,akşam yemeği veya tatlı.Bu öğünlerden ömrünüz boyunca yalnızca bir tanesini seçmek zorunda kalsaydınız hangisi olurdu?
Kahvaltı sanırım.


6- Eğer Hello Kitty olsaydınız kurdelanız hangi renk olurdu?
Pembe, bu aralar takıntılıyım pembeye.


7- Eğer ömrünüz boyunca yalnızca bir tane takı takma seçeneğiniz olsaydı, bu ne olurdu?
Küpelerim veya yüzüklerim

8- Sahip olmak istediğiniz yetenek,
Çok iyi derecede müzik aleti çalmak, ya da çok iyi bir sporcu olmak isterdim.


9-Eğer geleceği görme şansınız olsa,görmek ister miydiniz ?
Hayır.

10- Gizli ünlü aşk ?
Orlando Bloom

11- Neden blog tutmaya başladınız ?
Diğer blogları görünce aşka geldim :)


12- şimdi bu mimleri kime göndereceksin?
Cevaplamak isteyen bütün arkadaşlarıma.

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Cevizli ezme


Kahvaltılarda ve kanepelerde harika giden bir lezzet.

3 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2-3 diş sarımsak
1-2 avuç iri doğranmış ceviz
Zeytinyağı
Tuz (ben koymadım)
Kekik

Önce salçaları karıştırıp zeytinyağını ekledim, karıştırdım. Daha sonra sarımsak, ceviz ve kekiği ekledim iyice karıştırdım.



24 Mayıs 2011 Salı

Ekmek suflesi



Evdeki bayat ekmekleri değerlendirmak için birebir bir tarif. Hem kolay, hem leziz.


½ ekmek (büyük olanlarından)(ben beyaz ekmek ve çavdar ekmeği kullandım)
2 yumurta
1,5 su bardağı süt
½ çay bardağı sıvıyağ
Tuz (ben çok az kattım, yaklaşık ¼ çay kaşığı)
Kırmızı toz biber
Nane
Kekik
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir

Ekmekleri ufak ufak doğradım. Geniş bir kapta önce yumurtaları çırptım. Daha sonra sütü ve yağı ekleyip karıştırdım. Baharatları da ilave edip ekmekleri içine koydum ve karıştırdım. 3-4 kaşık kaşar ekleyip ekmeklerin iyice ıslanmasını sağladım. Yağlı kağıt serdiğim borcama karışımı döktüm. 175°C de ısıttığım fırında renkleri biraz değişene, hafif pişene kadar bıraktım. Daha sonra geri kalan kaşar peynirleri ekledim ve eriyene kadar fırınladım.

23 Mayıs 2011 Pazartesi

Bitter çikolatalı çatlak kurabiye



İlk defa seneler önce yapıp yayınlamıştım bu harika kurabiyeleri. Sevgili Burcu Hanım'ın blogunda görüp yaptığımdan beri hep liste başı oldular :) Nefis çikolata lezzeti ve ıslak, nemli dokusu süper. İlk yaptığımda fırında çok tuttuğum için taş gibi olmuşlardı (1-2 dakika bile farkediyor) ama yılmadım ve tekrar denedim, iyi ki denemişim. Herkesin çok sevdiği kurabiyelerin yapılışı ise şöyle :

100 gr. bitter çikolata
80 gr. tereyağ
1 su bardağı toz şeker (220 gr.)
1 yumurta (hafif çırpılmış)
1 su bardağı (tepeleme) un (150 gr.)
2 yemek kaşığı kakao
¼ çay kaşığı karbonat
Üstü için pudra şekeri

Çikolata ve yağı benmaride eritin. Biraz soğuduktan sonra önce toz şekeri, ardından çırpılmış yumurtayı ekleyip biraz elinizle karıştırın. Daha sonra un, kakao ve karbonatı ekleyip yoğurun. Streç filme sarıp buzdolabında en az 15 dakika bekletin. Çıkarınca cevizden biraz küçük toplar yapın ve pudra şekerine bulayın. Üstlerine biraz parmağınızla bastırın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve 160°C de ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin. Fırından çıkınca çok yumuşak gibi gelse de soğuyunca dışları sertleşip içleri sakızımsı oluyor. O yüzden fırında gereğinden fazla tutmamak lazım.

18 Mayıs 2011 Çarşamba

Şimşek McQueen Pastası (The cars) ve Sünger Bob kurabiyeleri


Sevgili Elif Hanım'ın tatlı oğlu Doğan Emre için hazırladığımız Şimşek McQueen pastası ve sünger Bob kurabiyeleri.


Geçen senelerde tatlı oğlu Altan için Ben10 pastasını ve Transformers pastasını hazırladığımız sevgili Şebnem Hanım'ın tavsiyesi üzerine bizi arayan Elif Hanım, biricik oğlu için şimşek mcquuen pastası ve yanında ise süngerbob kurabiyeleri hazırlamamızı istedi. Pastanın içeriğini bitter çikolatalı pandispanya, ara katlarda çikolatalı krema ve çilek dilimleri olarak belirledik. Kurabiyeler ise tarçın ve karanfil aromalıydı.
Bu keyifli çalışmanın ardından sevgili Elif Hanım'ın arayıp da, pastayı ve kurabiyeleri çok beğendiklerini söylemesi bizi daha da keyiflendirdi ve mutlu etti. Kendisine çok teşekkürler, afiyet olsun.

Doğum günün kutlu olsun sevgili Doğan Emre. Sevdiklerinle beraber nice nice mutlu, sağlıklı, huzurlu yıllar diliyoruz.









16 Mayıs 2011 Pazartesi

Kraliçenin beş çayı kurabiyesi



Seneler önce tarifini aldığım (nerden aldığımı hatırlamıyorum bile) ilginç bir kurabiye. Yani ben tarifi gördüğümde hem kurabiyenin ismi hem de içeriği bana ilginç gelmişti. Mis gibi portakal, limon aromalı ve çaylı güzel, değişik bir kurabiye.





Malzemeleri ise şöyle :




1 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
130 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
150 gr. toz şeker
230 gr. un
80 gr. bitter çikolata(ufak parçalara ayrılmış)
2 yemek kaşığı kuru çay (ben bergamot aromalı kullandım)
1 yumurta (oda sıcaklığında)

Şeker, tereyağı, limon kabuğu rendesi ve portakal kabuğu rendesini çırptım. Diğer malzemeleri de ekleyip yoğurdum (tarifte hamurun cıvık olacağı ve kaşık yardımıyla tepsiye konulması gerektiği yazıyordu. Benim yaptığım ele yapışmayan yumuşak bir hamur oldu). Yuvarlayıp elimde yassılaştırdım ve yağlı kağıt serili tepsiye dizdim. 175°C de, önceden ısıtılmış fırında kenarları kızarana dek yaklaşık 10-12 dakika pişirdim (pişirme süresi mini fırın için, büyük fırnlarda süre uzayabilir)



Blogger'ın azizliğine uğrayan beyaz çikolatalı brownie !!!!!



!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Yayınladığım ama blogger'ın azizliğine uğrayan brownim. Bir iki gündür sürekli gidip gelen bu gönderim, sonunda yorumları silinmiş, etiketleri değişmiş olarak geri geldi. (korku filmi gibi:) Başka bloglardan baktığımda gönderi görünüyor ama sayfa açılmıyordu ki birkaç arkadaşımın blogunda da aynı şey oldu sanırım. Aynı gün ve yakın zamanlarda yayın yapmıştık. Onların yayınlarında da durum aynı sanırım. O yüzden yorum yazan arkadaşlarımından blogger adına ben özür diliyorum :)

12 Mayıs 2011 Perşembe

Beyaz çikolatalı brownie



!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Yayınladığım ama blogger'ın azizliğine uğrayan brownim. Bir iki gündür sürekli gidip gelen bu gönderim, sonunda yorumları silinmiş, etiketleri değişmiş olarak geri geldi. (korku filmi gibi:) Başka bloglardan baktığımda gönderi görünüyor ama sayfa açılmıyordu ki birkaç arkadaşımın blogunda da aynı şey oldu sanırım. Aynı gün ve yakın zamanlarda yayın yapmıştık. Onların yayınlarında da durum aynı sanırım. O yüzden yorum yazan arkadaşlarımından blogger adına ben özür diliyorum :)



Evde bitter çikolata olmadığı bir gün :) aşkım bebem ''brownie yaparmısın lütfennnn'' diye ısrar edince el mahkum kalkıp evdeki beyaz çikolata ve kakao ile bir brownie yaptım. İlginç tarafı tadı çok da değişik olmadı. Hatta pek anlaşılmıyordu bile beyaz çikolata ile yapılıp, içinde bitter çikolatanın omadığı :) Oktay Usta'nın dediği gibi ''mutfakta çareler tükenmez'' :))

Bitter çikolatalı tarif ise burada.







2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
120 gr. beyaz kuvertür çikolata
4 yemek kaşığı kakao
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz

Yağları ve ufak parçalara bölünmüş çikolataları kısık ateşte eritin. Kakaoyu da katıp iyice karıştırın. Çikolatalı karışım biraz ılınırken yumurtaları ve şekeri çırpın. Çikolatalı karışımı ve tuzu katıp biraz daha çırpın. En son un ve kabartma tozunu da ekleyerek çok az daha karıştırın ve yağlı kağıt serili tepsiye yada borcama döküp 175°C önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz bıçakla kareler halinde kesin.

11 Mayıs 2011 Çarşamba

23 Nisan Kurabiyeleri









23 Nisan için hazırladığımız kakaolu, şeker hamuru kaplı kurabiyeler.






10 Mayıs 2011 Salı

Kremalı kırmızı biber çorbası


Yumuşacık, mis gibi kırmızı biber kokan bir çorba.

Malzemeler :

1 tane kırmızı yağ biberi
1 küçük havuç
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı taze krema
Tuz
Nane


Biber ve havucu doğrayıp yağda hafif soteledim. Unu ekleyip çok az döndürdüm. Salçayı da ekleyip hafif kokusu çıkana kadar karıştırdım. Azar azar sıcak su ekleyerek karıştırdım. Kıvama gelene kadar kısık ateşte kaynatıp bekledim. Tuzu ve kremayı da ekledim biraz daha kaynattım . Blendırdan geçirip kapatmaya yakın nane ekledim.

9 Mayıs 2011 Pazartesi

Çikolatalı ve cevizli milföy kurabiyeler


Hem evdeki milföyleri değerlendirmak hem de kolay birşeyler yapmak istedim. Umduğumdan daha leziz ve şık milföy kurabiyeler oldular.






Malzemeler :



Milföy
Bitter çikolata (ben pul çikolata kullandım)
Beyaz çikolata (pul çikolata kullandım)
Damla çikolata
Ceviz (iri parçalar halinde)
Pudra şekeri

Milföyleri 4’e böldüm. Elimle biraz çekiştirerek açtım. İlk yaptığımda sadece bitter çikolata ve ceviz koymuştum. İkinci kez yaptığımda beyaz çikolata ve damla çikolata ile ceviz koydum. Uçlarını birleştirip iyice kapadım ve bu kısımları alta gelecek şekilde yağlı kağıda dizdim. Önceden ısıttığım fırında, 180-190°C de üstleri kızarana kadar pişirdim. Soğuduktan sonra üstlerine pudra şekeri serptim.


6 Mayıs 2011 Cuma

Pembe kremalı pasta (Alev'in gecikmeli doğumgünü pastası)


Alev'in gecikmeli doğumgünü pastası :) Pembe zambaklı pasta ile beraber yapmıştık ama ancak şimdi yayınlayabildim. Pastaları birbirine uydurmak için ikisini de pembe yapmıştık. Pembeyi seviyorummm :) Hem bu sene çok moda :) Alev pastasını, küçük bir çocukken hayran olduğu bir kartpostaldaki pastadan esinlenerek hazırlamak istedi. Pembiş pembiş ve bol kremalı. Pastanın pandispanyası neskafeli, kreması ise beyaz çikolatalı krema. Aralarda ise muz dilimleri vardı. Bizimle beraber olan herkese çok teşekkürler. Canımın için, gecikmeli de olsa doğumgünün kutlu olsun. Seni seviyorummmmm.








5 Mayıs 2011 Perşembe

Niyokki (Gnocchi)



Canımcım arkadaşım Elif'imin nefis tarifi. Bizim mantımıza çok benzeyen bir lezzet. O yüzden bizlere yabancı bir tat değil. Biz severek yedik. Canım benim sağolasın, ellerine yüreğine sağlık.

5 patates (taze patates OLMAMALI)
1 yumurta
Yaklaşık 2 su bardağı un
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Patatesleri haşlayıp ezdim. Diğer malzemelerle karıştırıp çok sert olmayan bir hamur haline getirdim. 10-15 dakika dinlendirip parmak kalınlığında rulolar yuvarladım ve 2 cm. eninde kestim. Kaynamış tuzlu suya atıp haşladım. (Pişenler yukarı çıkıyor)
Sos :
Zeytinyağ
Sarımsak
Salça
Nane

Yağda diğerlerini hafifçe döndürüp niyokkilerin üstüne döktük. (İstenilen başka bir sos da yapılabilir. Yazın bol domatesli bir sos olabilir mesala)
(Patatesleri canımcım Elif’imin uyarılarına aldırmadan kesip haşladığım için biraz sulu oldular ve un miktarını arttırmak zorunda kaldım. Siz siz olun patatesleri kabuklarıyla haşlayın ya da közleyin Elif’ciğimin dediği gibi)


Ben de canım arkadaşımın yaptığı gibi hamurun bir kısmını derin dondurucuya kaldırdım ve o hamurla çörek yaptım. Onun da resimlerini daha sonra yayınlayacağım.

4 Mayıs 2011 Çarşamba

Kepek unlu, çikolatalı kurabiye


Hafif ve leziz bir kurabiye. Tarif Oktay Usta'dan.

1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 yumurta
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağı kepekli un
½ paket küçük parçalar halinde bitter çikolata (veya ½ çay bardağı damla çikolata)

Şeker, yumurta ve yağı mikserle çırpın. Unu azar azar ekleyerek çikolata haricindekileri yoğurun. (un orijinal tarifte 2 bardaktı, ben 3 bardak koydum) en son çikolatayı katın. Cıvık zor toplanan bir hamur oluyor. Ama ben hamuru toplamak için başka un ilave etmedim. Yapışkan bir halde olan hamuru avucumda yuvarlayıp yağlı kağıda dizdim. 160°C önceden ısıtılmış mini fırında 12 dakika pişirdim. Çok kurumaması lazım pişerken.



3 Mayıs 2011 Salı

Havuçlu, otlu çörek


Daha önce yaptığım çöreklerin başka bir versiyonu :) Hem kolay, hem hafif, hem lezzetli.


½ demet maydanoz
½ demet dereotu
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
5-6 tane taze soğan
1 büyük havuç rendesi
½ kalıp beyaz peynir (ezilmiş)
4 yumurta (2 tanesinin sarısı üstü için)
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı sıvı yağ
3-4 diş sarımsak
2 paket kabartma tozu
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Nane
Aldığı kadar un

Unu azar azar ekleyerek hepsini karıştırdım. Kıvamı elle yoğrulamayacak kadar cıvık ama çok sulu olmamalı. Kaşıkla yağlı kağıda dizdim ve üstlerine yumurta sarısı sürdüm. Isıtılmış fırında 175°C de üstleri kızarana kadar pişirdim.

2 Mayıs 2011 Pazartesi

Bol çikolatalı nefis kurabiye


Bu muhteşem kurabiyeleri sevgili Tijen Hanım'ın sitesinde (lezzeti bol) buldum. Gerçekten harika bir kurabiye. Sanki çikolata yiyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz kendinizi. Mutlaka deneyin derim.


80 gr. bitter çikolata
100 gr. tereyağı
1 yumurta
¾ su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı un
2,5 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
½ paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
1 fiske tuz
½ su bardağı damla çikolata
½ su bardağı iri parçalanmış ceviz (tarifte fındık vardı, evde olmadığı için ceviz kullandım)

Tereyağını kısık ateşte eritin. Ocağı kapatıp küçük parçalar halindeki çikolataları katın ve eriyene kadar karıştırın. Ilındıktan sonra yumurtayı ekleyip çırpın. Homojenleşince şekeri ekleyip çırpın. Damla çikolata ve ceviz dışındaki malzemeyi katın ve karıştırın. En son damla çikolata ve cevizi ekleyin ve birbirlerine karışana kadar yoğurun. Yağlı kağıt serili tepsiye ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlamadan koyun. Isıtılmış fırında 150°C de 10 dakika pişirin (Aman pişmedi diye çok tutmayın fırında, sertleşip o güzel dokusu bozulmasın). Harika, çikolata tadında nefis kurabiyeleriniz hazır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...